Zakelijke e-bike en aansprakelijkheid?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van e-bikes, bijvoorbeeld voor het bezorgen van maaltijden of goederen. Handig, duurzaam en voordelig. Maar hoe zit het met de verzekeringen ingeval van een schade?

Man met een helm op een e-bike
Nieuws
Datum: 08-03-2022

Een elektrische fiets heeft een motor en is daarmee welbeschouwd een motorrijtuig. Voor een motorrijtuig is er een WA-verzekeringsplicht, maar voor een elektrische fietsen geldt die plicht alleen als de fiets harder kan dan 25 kilometer per uur, zoals speed pedelecs. Als de snelheid van de fiets met elektrische trapondersteuning maximaal 25 km per uur is, dan hoeft er daarvoor dus geen verplichte WA-verzekering afgesloten te worden.

Niet verzekerd op de AVB

Als u privé een schade of letsel veroorzaakt met een e-bike tot max. 25 km per uur, dan kunt u vaak terugvallen op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). De meeste AVP’s dekken de schade, zolang de e-bike niet zakelijk gebruikt wordt. Maar wat gebeurt er als de fiets zakelijk wordt gebruikt? Kunt u voor de veroorzaakte schade of letsel dan een beroep doen op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)? Dat is lang niet altijd het geval, want een AVB sluit schade door e-bikes nogal eens uit.

Schade, diefstal en ongevallen

Zorg er daarom voor dat het aansprakelijkheidsrisico van uw elektrische bezorgfiets(en) goed verzekerd is en check of uw AVB voldoende dekking biedt. Zo niet, dan moet u de verzekering uitbreiden of een aparte WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren u daar graag over en bespreken dan ook gelijk de andere risico’s waar u over na kunt denken. Bijvoorbeeld schade aan de e-bike zelf of diefstal van de fiets. Ook kunnen uw medewerkers door een ongeval arbeidsongeschikt raken of overlijden. Met een collectieve ongevallenverzekering kunt u dan zorgen dat de financiële gevolgen beperkt blijven. Wilt u de zekerheid dat alle risico’s die u loopt met zakelijke e-bikes goed verzekerd zijn? Neem dan gerust eens contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.