Hoge huizenprijs, dure opstalverzekering?

Koophuizen worden steeds duurder. Heeft dat ook effect op de premie van de opstalverzekering? Of gelden daarvoor andere criteria?

bouw van nieuwe woning
Nieuws
Datum: 27-01-2022

Om maar direct het antwoord te geven: de hoogte van de premie van de opstalverzekering hangt af van meerdere factoren. De verzekeraar kijkt bij het vaststellen van die premie vooral naar de kans op schade en de hoogte van zo’n mogelijke schade.

Grotere kans op schade

Om een voorbeeld te geven: een houten huis met een open haard of een pelletkachel is een stuk brandgevaarlijker dan een stenen huis met alleen een cv. Daarnaast is de kans groot dat brand in een houten huis tot meer schade leidt. Daardoor zal de premie van de opstalverzekering hoger zijn. Ook een rieten dak is risico verhogend. Verder bestaat de kans dat u meer premie betaalt voor een oudere woning, omdat oude huizen vaak een groter risico hebben op een leidingbreuk, waardoor de kans op waterschade groter is dan bij een nieuwere woning.

Herbouwwaarde

Verder houdt de verzekeraar rekening met de herbouwwaarde van het huis. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huis in dezelfde staat, met dezelfde materialen, op dezelfde plek weer te kunnen herbouwen. De herbouwwaarde is exclusief de waarde van de grond, maar wel inclusief wel de fundamenten. De herbouwwaarde is dus wat anders dan de marktwaarde. Ook omdat de vraag naar koophuizen groot is en het aanbod laag is, verschillen de herbouwwaarde en de marktwaarde vaak flink van elkaar. Zeker nu het economisch goed gaat. Toch stijgt ook de herbouwwaarde van een huis, want bouwmaterialen en arbeid worden elk jaar duurder. Ook dit aspect wordt door verzekeraars meegenomen bij het vaststellen van de premie van de opstalverzekering.

Meer informatie

Heeft u een vraag over (de premie van) uw opstalverzekering? Stel deze dan gerust! Ook als u andere vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.