Auto hoelang all-risks verzekerd houden?

Hoelang is het verstandig om een auto 'all-risks' verzekerd te houden? En in hoeverre is de steeds complexer wordende techniek daarbij van invloed?

Auto ongeluk
Nieuws
Datum: 22-03-2022

Voorheen was de gangbare richtlijn om auto's tot circa 6 jaar oud wa/volledig casco (= all-risks) verzekerd te houden en om voor auto tussen de 6 en 10 jaar te kiezen voor een wa/beperkt cascodekking (ook wel 'wa mini casco' of 'wa-plus' genoemd).

Moderne techniek leidt tot steeds hogere kosten van schadeherstel

De laatste jaren zijn de kosten per schadegeval met soms wel 30 procent gestegen. Dat komt vooral door de toename van complexe techniek in auto's (zoals elektroaandrijving en rijhulpsystemen met radars, camera's en sensoren). Dat het schadebedrag hoger is, ligt niet alleen aan de prijs van de onderdelen, maar ook aan de arbeidsintensieve handelingen, zoals het nieuw instellen (kalibreren) van sensoren die nodig zijn voor de rijhulpsystemen. Ook de steeds langere fabrieksgaranties op auto's (soms tot wel twaalf jaar) kunnen vereisen dat een auto bij schade volledig volgens fabrieksspecificaties hersteld wordt.

Niet verhaalbare schade

Als de tegenpartij aansprakelijk is, kan de schade op de WA-verzekeraar van de tegenpartij verhaald worden. Maar als er geen mogelijkheden zijn voor verhaal, kan de schade alleen onder het volledig cascodeel van de eigen verzekering geclaimd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade door vandalisme of schade die u per ongeluk zelf heeft toegebracht aan uw eigen auto. Op dat moment bent u blij dat de auto all-risks verzekerd is, ondanks dat er dan wel een terugval zal plaats vinden in de no-claimkorting.

Door de genoemde technische ontwikkelingen, kan het daarom verstandig zijn om te kiezen voor een wat langere termijn om de auto volledig casco verzekerd te houden, bijvoorbeeld gedurende 8 jaar. Zeker als er niet veel gereden wordt met de auto (een laag kilometrage) en de staat van de auto optimaal is, is dat het overwegen waard.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.